Αλμυρο Cheesecake Κοκκινης Πιπεριας Χωρίς Γλουτενη - Gluten Free Red Pepper Cheesecake

Thursday, May 7, 2015


(For English scroll down)
Και να που μπήκε και η Άνοιξη. Οι μέρες έχουν μεγαλώσει και ο ήλιος λάμπει συνέχεια. Τις περισσότερες ώρες τις περνάω πια στη βεράντα μου. Δεν την χορταίνω. Και έχω μεγάλα σχέδια για αυτή. Θέλω να τη γεμίσω με λουλούδια και όμορφα πράσινα δεντράκια. Έχω ήδη δύο τεράστιες γλάστρες γεμάτες με μυρωδικά -- Να μια καλή ιδέα για να κάνετε τα μυρωδικά που αγοράζετε σε γλαστράκια από το σούπερ μάρκετ να κρατήσουν για πολύ περισσότερο,
μεταφυτεύστε τα σε μεγαλύτερες γλάστρες και αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και δύο ή τρία μαζί! Αυτή τη στιγμή έχω ρίγανη, θυμάρι και μέντα σε μια γλάστρα και δυόσμο, βασιλικό, σχοινόπρασο και δεντρολίβανο σε μια άλλη ενώ πριν από δύο βδομάδες αποφάσισα να φυτέψω και φράουλες σε μια τρίτη και μέχρι στιγμής έχω δύο φυτά που είναι έτοιμα να μου δώσουν τις πρώτες κόκκινες φραουλίτσες τους.


Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ο Γιώργος συναρμολόγησε ένα μικρό τραπεζάκι με καρέκλες και για να το εγκαινιάσουμε έκανα ένα ελαφρύ αλμυρό cheesecake με κόκκινες πιπεριές, βασιλικό και δυόσμο από τον "κήπο" μου για το μεσημεριανό μας φαγητό. 

Δεν είναι όλα τα cheesecake γλυκά. Υπάρχουν και αλμυρά και αυτό είναι ένα από αυτά που αν το κάνετε μια φορά και δείτε πόσο εύκολο αλλά και πόσο εθιστικά νόστιμο είναι θα το βάλετε στο εβδομαδιαίο σας μενού στα σίγουρα. Η βάση του είναι φτιαγμένη από αλεύρι χωρίς γλουτένη αλλά μπορείτε να τη φτιάξετε και με κανονικό αλεύρι για όλες τις χρήσεις. 


Αν αποφασίσετε να το κάνετε με αλεύρι χωρίς γλουτένη έχετε υπόψη ότι η ζύμη δεν θα είναι πολύ ελαστική και γι' αυτό δεν θα είναι εύκολο να την ανοίξετε με τον πλάστη. Ο καλύτερος τρόπος είναι να βάλετε το κομμάτι της ζύμης μέσα στην αντικολλητική φόρμα της τάρτας και να της απλώσετε σιγά σιγά και ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της φόρμας και τα πλαϊνά της χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας. 
Η γέμιση είναι πολύ πιο ελαφριά σε σχέση με άλλα cheesecakes γιατί έχει πολύ λίγο τυρί κρέμα και περισσότερο τυρί cottage ενώ οι ψητές κόκκινες πιπεριές  του δίνουν μια όμορφη γλύκα και εντυπωσιακό χρώμα. Μπορείτε να βάλετε όσο βασιλικό και δυόσμο θέλετε γιατί και τα δύο του πάνε πολύ. 

Φυσικά τρώγεται και ζεστό αλλά εγώ το προτιμώ κρύο μαζί με μια πράσινη σαλάτα για ένα ελαφρύ δροσιστικό μεσημεριανό ή ως πρώτο πιάτο σε ένα φιλικό δείπνο ή μπουφέ.  



Αλμυρό Cheesecake Κόκκινης Πιπεριάς Χωρίς Γλουτένη 
Για 4 - 6 άτομα / 1 φόρμα διαμέτρου 20 εκ
Υλικά
Για τη βάση
  • 150 γρ αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 50 γρ βούτυρο, κομμένο σε κομματάκια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 μικρό αυγό
  • Λίγο κρύο νερό ή γάλα
Για τη γέμιση
  • 4 κόκκινες πιπεριές καθαρισμένες από τα σπόρια
  • 300 γρ τυρί cottage
  • 50 γρ τυρί κρέμα
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος βασιλικός
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
  2. Βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο το αλάτι και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ και σιγά σιγά αρχίζουμε να τρίβουμε το αλεύρι με το βούτυρο με τις άκρες τον δαχτύλων μας μέχρι διαλυθεί το βούτυρο και να έχουμε ένα μείγμα που μοιάζει με χοντρή άμμο. Ρίχνουμε το αυγό και το ενσωματώνουμε στη ζύμη. Τέλος ρίχνουμε λίγο κρύο νερό ή γάλα μέχρι να γίνει μια σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη. Προσοχή να μην ρίξουμε πολύ υγρό!!!
  3. Δίνουμε στη ζύμη μας σχήμα μπάλας και την πατάμε με την παλάμη μας να ανοίξει όσο περισσότερο μπορούμε. Την τοποθετούμε μέσα στην αντικολλητική φόρμα τάρτας και σιγά σιγά, δουλεύοντας με την άκρη της παλάμης και τα δάχτυλα μας της απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της φόρμας καθώς και στα πλαϊνά της τοιχώματα. Προσέχουμε να έχει ομοιόμορφη πάχος. Αν περισσέψει ζύμη την κόβουμε με μαχαίρι. 
  4. Σκεπάζουμε τη ζύμη με λαδόκολλα και την βάζουμε στο ψυγείο για 5 λεπτά. Έπειτα ρίχνουμε κεραμικά μπαλάκια ψησίματος πάνω στην λαδόκολλα (αν δεν έχουμε χρησιμοποιούμε ρύζι ή φασόλια ξερά τα οποία όμως δεν θα μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά) και ψήνουμε την βάση για 10 λεπτά. Αφαιρούμε την λαδόκολλα και το περιεχόμενο της και ξαναβάζουμε τη βάση στο φούρνο για ακόμα 10 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση. 
  5. Ψήνουμε τις πιπεριές στο γκριλ μέσα σε ένα μικρό ταψάκι για περίπου 10 λεπτά μέχρι οι φλούδες τους να μαυρίσουν. Τις γυρίζουμε μία ή δύο φορές για να πετύχουμε ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Τις μεταφέρουμε με προσοχή σε μια σακούλα τροφίμων και την κλείνουμε καλά. Αφήνουμε τις πιπεριές μέσα στην σακούλα μέχρι να κρυώσουν αρκετά για να μπορούμε να τις ξεφλουδίσουμε με ευκολία. 
  6. Τοποθετούμε τις ξεφλουδισμένες πιπεριές, τα τυριά, τα αυγά, τα μυρωδικά αλάτι και πιπέρι στο μούλτι και τα πολτοποιούμε. 
  7. Ρίχνουμε τη γέμιση μέσα στην μισοψημένη βάση και ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση. 
  8. Αφήνουμε το cheesecake να κρυώσει μέσα στη φόρμα για 10 λεπτά πριν τη βγάλουμε και την σερβίρουμε.  


Gluten Free Red Pepper Cheesecake  
Serves 4 - 6 / One 20 cm tart tin 
Ingredients
For the pastry
  • 150 gr gluten free flour 
  • 50 gr butter cut in cubes
  • 1 pinch salt 
  • 1 pinch sugar
  • 1 small egg
  • Cold water or milk 
For the filling 
  • 4 red peppers, de-seeded
  • 300 gr cottage cheese
  • 50 gr cream cheese
  • 2 large eggs
  • 1 tablespoon fresh basil leaves chopped 
  • 1 tablespoon fresh peppermint leaves chopped
  • Salt, freshly ground pepper
Instructions
  1. Preheat oven to 180C.
  2. Mix flour, salt and sugar in a bowl. Add butter cubes and rub with your fingertips until the mixture looks like sand. Add the egg and mix until it is well absorbed. Carefully mix in enough water or milk to make a soft manageable dough. 
  3. Shape the dough into a ball and flatten it a bit with your palm. Place it in a non stick 20 cm tart tin and slowly spread the dough using the base of your palm and your fingertips to cover all surface as well the sides of the tin. Be careful and make sure that the dough has the same thickness at all places. If you have leftovers cut them with a knife.  
  4. Cover with baking paper and refrigerate for 5 minutes. Then arrange ceramic baking beans (if you don't have such a thing you can use rice or dried beans) on top of the baking paper and bake blind for 10 minutes. Remove the paper and beans and return the pastry to the oven for 10 more minutes. Let the pastry cool while you prepare the filling. 
  5. Grill the peppers under a high heat, until the skins turn black and start to blister. Transfer in plastic bag and close it tightly. Let the peppers cool until you can handle them and peel off their skins. 
  6. Place the peppers, cottage cheese, cream cheese, eggs, basil, peppermint, salt and pepper in a food processor and blitz until smooth. 
  7. Spoon the filling into the pastry case and bake for 20 minutes until the filling is set and firm. 
  8. Let the cheesecake cool in the tin for 10 minutes before slicing and serve.