Clafoutis με Κεράσια Χωρίς Γλουτένη - Gluten & Dairy Free Cherry Clafoutis

Friday, August 7, 2015

(For English click here or scroll down)
Ποιος είναι ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος να φτιάξεις ένα ελαφρύ γλυκό με φρούτα εποχής άμα δεν έχεις μίξερ? Να φτιάξεις ένα παχύρευστο κουρκούτι με αλεύρι, αυγά και γάλα, να το ρίξεις πάνω στα φρούτα και να το ψήσεις.

Αυτό σε γενικές γραμμές είναι το Clafoutis - προφέρεται κλα-φου-τί - και είναι πραγματικά τόσο εύκολο όσο ακούγεται.

Για τους πιο ψαγμένους πέρα, από αυτή την πολύ απλή εκδοχή υπάρχει και μια πιο περίπλοκη όπου τα φρούτα και ο χυλός ψήνονται περιτριγυρισμένα από μια τραγανή βάση τάρτας. Επειδή λατρεύω κάθε τί τάρτα υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι θα την κάνω κάποια στιγμή όταν  η θερμοκρασία στην κουζίνα μου πέσει πολύ κάτω από τους 30 βαθμούς που έχει σκαρφαλώσει τις τελευταίες μέρες.

Τότε βέβαια δεν θα υπάρχουν πια κεράσια στην αγορά αλλά δεν με πολυνοιάζει ξέρετε γιατί το clafoutis μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε φρούτο σου γυαλίσει το μάτι.

Κεράσια, φράουλες, βατόμουρα, σμέουρα, σταφύλια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αχλάδια.... και άμα αφαιρέσεις τη ζάχαρη από το μείγμα είμαι σίγουρη ότι θα είναι τέλειο με σπαράγγια, μπρόκολο, μανιτάρια, ντοματάκια, κολοκυθάκια... ωχ Παναγία μου οι συνδυασμοί είναι ατελείωτοι και θέλω να τους κάνω όλους!!!  


Η συνταγή μας έρχεται από την περιοχή της Limousin στην κεντρο-δυτική Γαλλία όπου εκτός από τα πασίγνωστα μοσχαράκια και τις υπέροχες πορσελάνες που φέρουν το όνομα της πρωτεύουσας Limoges - να μια πολύ ωραία ιδέα για δωράκι μιας και πλησιάζει και η γιορτή μου!!! - είναι γνωστή για τα απέραντα δάση με βελανιδιές από το ξύλο των οποίων φτιάχνονται μερικά από τα καλύτερα δρύινα βαρέλια στη Γαλλία τα οποία και χρησιμοποιεί αποκλειστικά εδώ και 100 χρόνια η Remy Martin για την οινοποίηση και παλαίωση των κρασιών της.

Φαίνεται όμως ότι εκτός από βελανιδιές, μοσχαράκια και πορσελάνες, στα καταπράσινα λοφάκια της φύονται και πολλές κερασιές και γι' αυτό το Clafoutis Limousin aux Cerises είναι το παραδοσιακό γλυκό της περιοχής που μάλιστα θέλει τα κεράσια να μπαίνουν ολόκληρα μαζί με τα κουκούτσια τους μέσα στο υγρό μείγμα της ζύμης. Η γεύση του γλυκού ενισχύεται και εμπλουτίζεται με ένα ελαφρύ άρωμα αμυγδάλου που προέρχεται από την αμυγδαλίνη των κουκουτσιών. Εγώ φοβούμενη ότι κάποιος θα πνιγεί ή στην καλύτερη περίπτωση θα σπάσει κανένα δόντι έβγαλα τα κουκούτσια από τα κεράσια αλλά χρησιμοποίησα γάλα αμυγδάλου και μία - δύο σταγόνες εσανς πικραμύγδαλου για να προσομοιάσω όσο γίνεται την παραδοσιακή γεύση του γλυκού.  

Και μιας που μπήκα στον χορό των αλλαγών με το γάλα, είπα να βγάλω τελείως τη λακτόζη από το παιχνίδι αντικαθιστώντας την "πολύ γαλλική" κρέμα γάλακτος με την πολύ trendy κρέμα καρύδας. Του άλλαξα τα φώτα, λοιπόν, του καημένου του clafoutis αλλά βγήκε τόσο ωραίο που ούτε εγώ δεν το πίστευα. 

Ορίστε λοιπόν η συνταγή για ένα διαφορετικό clafoutis χωρίς γλουτένη και λακτόζη, με πολλά ζουμερά κόκκινα κεράσια, γάλα αμυγδάλου και κρέμα καρύδας. 

Clafoutis με Κεράσια Χωρίς Γλουτένη
Για 6 άτομα
Υλικά
  • 500γρ κεράσια χωρίς κουκούτσια 
  • 3 αβγά μεγάλα
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας εσάνς βανίλιας
  • 1 -2 σταγόνες εσανς πικραμύγδαλου
  • 3/4 φλιτζανιού αλεύρι χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 φλιτζανιού γάλα αμυγδάλου
  • 1/2 φλιτζάνι κρέμα καρύδας
  • Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
  • Λάδι καρύδας 
Εκτέλεση
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. 
  2. Αλείφουμε ένα μακρόστενο ή στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος με λάδι καρύδας και βάζουμε μέσα τα κεράσια σε μια στρώση. 
  3. Σε ένα μπολ μετρίου μεγέθους, χτυπάμε με το σύρμα τα αβγά μέχρι να αφρίσουν ελαφρώς, προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Προσθέτουμε τη βανίλια και το πικραμύγδαλο. 
  4. Ρίχνουμε το αλεύρι και χτυπάμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα των αβγών. 
  5. Προσθέτουμε σιγά - σιγά το γάλα αμυγδάλου και την κρέμα καρύδας χτυπώντας το μείγμα συνέχεια. 
  6. Περιχύνουμε πάνω στα κεράσια. 
  7. Ψήνουμε για 35 - 40 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και πάρει ένα ωραία χρυσό - καφέ χρώμα. Δοκιμάζουμε αν έγινε βάζοντας ένα μαχαίρι και αν βγει καθαρό το βγάζουμε από το φούρνο. 
  8. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο γιατί σερβίρεται καλύτερα χλιαρό. 
  9. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.  

Gluten & Dairy Free Cherry Clafoutis
Serves 6
Ingredients
  • 500 gr cherries, pitted 
  • 3 large eggs
  • 1/2 cup sugar
  • 1 tablespoon vanilla essence
  • 1 -2 drops almond essence 
  • 3/4 cup gluten free all purpose flour
  • 3/4 cup almond milk 
  • 1/2 cup coconut cream 
  • Icing sugar
  • Coconut oil 
Instructions
  1. Preheat oven to 180/350C. 
  2. Coat a round or rectangular oven proof dish with coconut oil and lay its bottom with cherries. They should fit in a single layer. 
  3. Whisk the eggs until the become foamy, add sugar and keep whisking for a couple more minutes. Add vanilla and almond essence. 
  4. Mix in the flour and whisk well until everything is well incorporated.  
  5. Pour in almond milk and coconut cream whisking all the time.  
  6. Pour the mixture over the cherries.  
  7. Bake for 35 - 40 minutes or until puffed and lightly browned. Test it by inserting a knife into the centre if it comes out clean then it is ready.  
  8. Let it cool down a bit. It is best served warm dusted with icing sugar.