Panna Cotta με Γάλα Καρύδας, Βανίλια και Μέλι - Coconut Milk Panna cotta with Vanilla and Honey

(For English scroll down)
Ένα όμορφο πρωί πΔ (προ Δημοψηφίσματος, γιατί αυτή η αν μη τι άλλο αμφιλεγόμενης ορθότητας, συνταγματικότητας και στο κάτω-κάτω λογικότητας, πράξη έχει σημαδέψει τη ζωή μας όσο λίγα πράγματα τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλά ακόμα και για τις δύο πλευρές) μου χτύπησε την πόρτα ο ταχυδρόμος, η οποία ήταν γυναίκα οπότε για να είναι και politically correct επρέπε να γράψω η ταχυδρόμος  αλλά ποιός το αλλάζει τώρα... και μου παρέδωσε ένα κουτάκι, το οποίο η αλήθεια είναι είχα ξεχάσει ότι θα ερχόταν... 


Οι καλοί άνθρωποι στη Silikomart μου είχαν στείλει ένα παρόμοιο πακετάκι λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Εγώ με τα καλούδια που είχα βρει εκεί μέσα είχα φτιάξει λαχταριστά σοκολατάκια σε πανέμορφα Χριστουγεννιάτικα σχέδια και ένα σούπερ τζιντεράτο κέικ.  

Αυτή τη φορά το πακετάκι είχε δύο φόρμες σιλικόνης που γλυκοκοίταζα εδώ και καιρό κάθε φορά που με έβγαζε ο δρόμος μου σε μαγαζιά με είδη μαγειρικής. Η Small Narcissus είναι ιδανική για να φτιάξεις πανέμορφες, bite-sized λιχουδιές για κάθε περίσταση. Πολλές ιδέες πέρασαν από το μυαλό μου, μικρά κεκάκια με frosting, παγωτάκια και γεμιστά σοκολατάκια. Αυτή τη φορά όμως επέλεξα να κάνω κάτι εύκολο, γρήγορο και δροσερό.....

Panna Cotta με γάλα καρύδας, αρωματισμένη με βανίλια και μέλι.


Η Panna Cotta μου αρέσει πάρα πολύ. Μου αρέσει για την ευκολία με την οποία φτιάχνεται, ευκολία που χαρακτηριζει σχεδόν όλες τις συνταγές που μας έρχονται από την περιοχή της Τοσκάνης. Αλλά μου αρέσει ακόμη περισσότερο για την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα της. Τα λίγα υλικά, η straight forward εκτέλεση και οι αναρίθμητες επιλογές εμπλουτισμού της γεύσης αυτής της "μαγειρεμένης κρέμας" -όπως μεταφράζεται στα Ελληνικά το όνομα της- με βανίλια, με κανέλα, με μοσχοκάρυδο ή με όποιο άλλο μπαχαρικό μας κάνει κέφι (γιατί όχι με μείγμα masala chai, τζίντζερ και διάφορα πιπέρια?), με φρέσκα μυρωδικά ή και φρούτα, με καφέ και σοκολάτα, με αρωματικά ποτά και λικέρ, την κάνουν ιδανική για όσους αγαπούν την ποικιλία και τολμούν να πειραματίζονται στην κουζίνα.


Στην αυθεντική της εκδοχή φτιάχνεται με πλούσια σε λιπαρά φρέσκια κρέμα γάλακτος και ζάχαρη που βράζει μαζί και δένει με την βοήθεια ζελατίνης.  Στη δική μου εκδοχή η κρέμα γάλακτος έγινε γάλα καρύδας και η ζάχαρη μέλι. Το αποτέλεσμα νομίζω ότι είναι υπέροχο, ελαφρύ και άκρως καλοκαιρινο.


Panna Cotta με Γάλα Καρύδας, Βανίλια και Μέλι
Για 15 - 20 κομμάτια
Υλικά
  • 400 γρ γάλα καρύδας
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι της αρεσκείας μας αλλά όχι θυμαρίσιο
  • 1 λοβός βανίλιας ολόκληρος
  • 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζελατίνη σε σκόνη
Εκτέλεση
  1. Βάζουμε τη ζελατίνη μαζί με το νερό σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη. 
  2. Χαράζουμε το λοβό της βανίλιας κατά μήκος με ένα κοφτερό μαχαίρι και τον ανόιγουμε στη μέση. Με τη πίσω πλευρά του μαχαιριού ξύνουμε το εσωτερικό του πιέζοντας απαλά για να πάρουμε όλα τα μικροσκοπικά σποράκια της βανίλιας.
  3. Βάζουμε το γάλα καρύδας σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το μέλι, τα σποράκια της βανίλιας αλλά και το λοβό και φέρνουμε σε βρασμό.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει και να αρωματιστεί από τη βανίλια για 10 λεπτά.    
  5. Αφαιρούμε το λοβό της βανίλιας από το γάλα. Ρίχνουμε το μισό γάλα στο μπολ με τη ζελατίνη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο και ανακατεύουμε καλά. 
  6. Γεμίζουμε τις φορμίτσες και τις βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες μέχρι να πήξει η κρέμα. 

I just love Panna Cotta. It's Italian for "cooked cream" and its name could not be more accurate. Fresh cream is gently cooked with sugar and then is set in moulds with gelatine. Simple and straight forward, in typical Tuscan fashion, yet so versatile. You can flavour the cream with a myriad of spices, fresh herbs, fruits, liqueurs or whatever takes your fancy. 

Try infusing the cream with sweet spices like cinnamon, cardamom and allspice, or even masala chai spices, ginger and different types of peppers, coffee, chocolate, mint...the options are endless. 

Swap the fresh cream for coconut milk and you have a lactose free exotic version perfect for this season. 

Skip the sugar and use honey instead for a healthier, "bikini-friendly" alternative. 

That's how versatile Panna Cotta is and that's why I love it so much! 

P.S. I used the Small Narcissus silicon mould, generously sent to me by Silikomart to make my tiny Pannacottas look so unbelievably cute.      


Coconut Milk Panna Cotta with Vanilla and Honey
Makes 15 - 20 small pannacottas
Ingredients
  • 400 gr coconut milk
  • 1/2 cup clear honey
  • 1 whole vanilla pod
  • 2 tablespoons cold water
  • 2 teaspoons granulated gelatine 
Εκτέλεση
  1. Put gelatine and water in a bowl and set aside.  
  2. Split the vanilla pod lengthwise in half and scrape down the tiny seeds with the back of the knife. 
  3. Put coconut milk, honey, vanilla seeds and pod halves into a small saucepan and bring to a boil. 
  4. Remove from heat and let it to cool down and infuse for 10 minutes.     
  5. Remove vanilla pod halves from the milk and pour half into the bowl with the gelatine. Stir well to dissolve it and then stir in the rest. 
  6. Pour into moulds and refrigerate for at least 4 hours - better overnight - until set.