Κοτόπουλο με Σάλτσα Εσπεριδοειδών #vimagourmetfoodblogawards #madewithAB


Μπήκε και ο Νοέμβριος. Αρχίσαν τα κρύα, οι βροχές και... τα κρυώματα! Πέρυσι την έβγαλα καθαρή. Ούτε ένα κρύωμα, ούτε μια ίωση. Αλλά φέτος φαίνεται δεν θα έχω την ίδια τύχη. Ήδη μετράω ένα και αισθάνομαι ότι έρχεται και δεύτερο. 

Το καλύτερο γιατρικό νομίζω ότι το ξέρετε όλοι. Βιταμίνη C και ζεστή κοτόσουπα! Αλλά με τέτοιο ήλιο εκεί έξω δεν μου πάει καρδιά να φτιάξω σούπα. Όχι ακόμα. Το πνεύμα μου αντιστέκεται σθεναρά στον ερχομό του χειμώνα αν και το σώμα εμφανώς ασθενεί. 

Από την κοτόσουπα λοιπόν κράτησα μόνο το κοτόπουλο και το ρύζι, πρόσθεσα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, μυρωδικά, κρεμμύδι και μουστάρδα και έφτιαξα ένα ηλιόλουστο, θρεπτικό φαγάκι.



Και επειδή έχει περάσει ήδη πολύ ώρα που διαβάζεται χωρίς να έχω αναφέρει τα BHMAGourmet Food Blog Awards στα οποία είμαι υποψήφια σε δύο κατηγορίες  - Best Special Diet και  Food Photography & Styling - θα σας πω ότι ένα από τα challenges που μας ζητήθηκε να υλοποιήσουμε είναι να προτείνουμε τρόπους να προσθέσουμε νοστιμιά στο φαγητό μας χωρίς να προσθέσουμε αλάτι.  

This is right up my alley που λεν και στο χωριό μου! Το αλάτι και εγώ έχουμε μια έντονη αλλά και περίεργη σχέση. Το λατρεύω σε τουρσιά και τυριά αλλά όταν μαγειρεύω στο σπίτι χρησιμοποιώ ελάχιστο και πολλές φορές καθόλου. Δεν το ξεχνάω. Απλά επιλέγω να δώσω νοστιμιά στο φαγητό με άλλους τρόπους. Και πιστέψτε με υπάρχουν αρκετοί. 

Καλές πρώτες ύλες
Πρώτα πρώτα διαλέγω όσο το δυνατό καλύτερες πρώτες ύλες. Για τη σημερινή συνταγή είχα τη χαρά να χρησιμοποιήσω προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας της εταιρείας ΑΒ Βασιλόπουλος που είναι και χορηγός της κατηγορίας Best Special Diet των βραβείων. Όλες οι τροφές περιέχουν χλωριούχο νάτριο, δηλαδή αλάτι, και είναι σίγουρο ότι ακόμη και αν αποκλείσουμε κάθε τι επεξεργασμένο από τη διατροφή μας θα είναι πολύ δύσκολο να μην πάρουμε όσο αλάτι χρειάζεται ο οργανισμός μας για τις καθημερινές του ανάγκες. Η ποιότητα λοιπόν παίζει μεγάλο ρόλο. Αν τύχει και οι πρώτες ύλες μου είναι και βιολογικής καλλιέργειας τόσο πιο έντονη η γεύση και τα αρωματά τους. 

Οξύτητα
Έπειτα προσπαθώ να καλύψω την έλλειψη αλατιού αυξάνοντας λίγο την οξύτητα του φαγητού. Ο φρέσκος χυμός λεμονιού, πορτοκαλιού ή λάιμ κάνει θαύματα σε φαγητά όπως και το σημερινό. Του δίνει φρεσκάδα, υπέροχα αρώματα και γεύση. Σε άλλες περιπτώσεις το ξύδι και ιδιαίτερα το μπαλσάμικο αλλά και οι διάφορες κρέμες μπαλσαμικού βοηθούν πολύ στο να αυξήσουμε την οξύτητα το φαγητού μας χωρίς να το κάνουμε υπερβολικά ξινό. Χρυσός κανόνας όταν προσπαθούμε να καλύψουμε την έλλειψη αλατιού με ξύδι ή λεμόνι είναι η οι μικρές ποσότητες και οι συχνές δοκιμές!

Περισσότερα αρώματα
Τα μπαχαρικά και τα φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά είναι επίσης ένας σπουδαίος τρόπος να δώσω γεύση ιδιαίτερα σε φαγητά όπως το ρύζι και τα όσπρια που βράζουν για πολλές ώρες μαζί τους και έτσι παίρνουν εντονότερα τα αρώματά τους. Όπως θα δείτε και στη συνταγή παρακάτω έβρασα το ρύζι μαζί με μια σκελίδα σκόρδο και ένα ξυλαράκι κανέλας για να του δώσω όσο το δυνατό περισσότερο άρωμα και γεύση.


Πραγματικά πιστεύω ότι το φαγητό αυτό είναι από τα πιο γευστικά που έχω κάνει. Το κοτόπουλο σιγοβράζει μέσα στο χυμό πορτοκαλιού, μαλακώνει και παίρνει όλη τη γλύκα του και το λεμόνι κάνει τέλεια τη δουλειά του στο να καλύψει την έλλειψη αλατιού. Τα κρεμμύδια, η μουστάρδα και φυσικά το εστραγκόν δίνουν άρωμα και φέρνουν στο μυαλό κάτι από γαλλική κουζίνα. Ακόμα και το ρύζι που χωρίς αλάτι είναι δύσκολο να αναδείξει την φυσική του γεύση, καταφέρνει να το κάνει με τη βοήθεια της κανέλας και του σκόρδου. 

Τώρα το μόνο που μένει είναι να πείσω τον άντρα μου να μου το μαγειρέψει την επόμενη φορά που θα βρεθώ κρεβατωμένη με κρυολόγημα. 
~~~~~~~~~~~
Κοτόπουλο με Σάλτσα Εσπεριδοειδών
Για 4 άτομα
Υλικά
  • 4 στήθη κοτόπουλου
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 350 γρ φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
  • Χυμός από 1/2 ή 1 λεμόνι 
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού εστραγκόν αποξηραμένο
  • 1 κλαράκι φρέσκο δεντρολίβανο
  • 1 μικρή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
  • 1 πορτοκάλι ξεφλουδισμένο και φιλεταρισμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο 
Για το ρύζι
  • 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι
  • 3 φλιτζάνια βραστό νερό
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένη και ελαφρώς κοπανισμένη 
Εκτέλεση
  1. Αραδιάζουμε τα στήθη του κοτόπουλο πάνω σε μια λαδόκολλα και τα καλύπτουμε με μια δεύτερη. Τα χτυπάμε ελαφρά με το ειδικό εργαλείο ή με ένα πλάστη. 
  2. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κοτόπουλο. Μαγειρεύουμε για 2 - 3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα. 
  3. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε με προσοχή. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα. 
  4. Προσθέτουμε την πιπεριά και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα. 
  5. Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, τη μουστάρδα, το εστραγκόν, το δεντρολίβανο και περίπου 150ml βραστό νερό. Δοκιμάζουμε για την οξύτητα και προσθέτουμε λιγότερο ή περισσότερο χυμό λεμονιού σύμφωνα με το γούστο μας. 
  6. Αραδιάζουμε τα φιλετάκια του πορτοκαλιού πάνω από το κοτόπουλο. 
  7. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε το φαγητό για 20 λεπτά.
  8. Βγάζουμε προσεκτικά το κοτόπουλο και το αφήνουμε στην άκρη. 
  9. Ανεβάζουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα ελαφρώς.
Για το ρύζι
  1. Ζεσταίνουμε μια μικρή κατσαρόλα και ρίχνουμε το ρύζι. 
  2. Περιχύνουμε με το βραστό νερό, προσθέτουμε το σκόρδο και την κανέλα. 
  3. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά για 10 - 12 λεπτά. 
  4. Ελέγχουμε αν το ρύζι έχει βράσει και προσθέτουμε λίγο βραστό νερό ακόμα αν χρειαστεί.  
Cooking Tip
  • Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο τότε διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ σε 2 κουταλιές κρύο νερό και το ρίχνουμε στη σάλτσα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρώς. 
  • Αν δεν έχετε εστραγκόν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο δεντρολίβανο ή και φρέσκο φασκόμηλο με πιο έντονο γευστικό αποτέλεσμα. 

Wine Pairing
  • Το φαγητό έχει έντονο το στοιχείο των αρωματικών εσπεριδοειδών και συνδυάζεται ιδανικά με ένα νεαρό Riesling ή επίσης νεαρό Ασύρτικο μονοποικιλιακό ή μαζί με Αθήρι και Ροδίτη αλλά και με ένα Chardonnay χωρίς βαρέλι. 

Ο διαγωνισμός του #vimagourmet για τα BHMAGourmet Food Blog Awards 2015 συνεχίζεται μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου! Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, μπορείτε να με ψηφίστε και στις δύο κατηγορίες πατώντας τα παρακάτω link και μετά το Like for Vote που θα δείτε κάτω από το προφίλ μου!
 Σας ευχαριστώ πολύ!

~~~~~~~~~~~