Vegan & Gluten Free Chocolate Brownie Cups with Vegan Chocolate Frosting - Σοκολατένια Brownie Cups Χωρίς Γλουτένη και Αυγά με Vegan Frosting Σοκολάτας #vgfoodblogawards #madewithAB #vimagourmet


(For English scroll down or click here)

Τι τίτλος σιδηρόδρομος είναι αυτός? Δεν με νοιάζει αν είναι τελείως αντίθετος με τους κανόνες του savoir faire του σωστού και αποδοτικού SEO - Search Engine Optimisation ή αλλιώς όλα αυτά που τραβάμε για να εμφανίζονται τα post ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης στη Google - αλλά δεν μπορούσα να το κρατάω άλλο μέσα μου! Μετά από αρκετά πειράματα κατάφερα να φτιάξω το πιο υγιεινό brownie που έχω φάει ποτέ. 

Και αρχίζουμε να μετράμε...

Δεν έχει γλουτένη.
Δεν έχει λακτόζη
Δεν έχει αβγά
Δεν έχει λευκή ζάχαρη



Έχει σούπερ σοκολατένια γεύση.
Έχει ζάχαρη καρύδας.
Έχει τραγανή απ' έξω, μαλακή από μέσα υφή.
Έχει δροσερή, κρεμώδη σοκολατένια frosting από γάλα καρύδας 

Και το πιο σημαντικό.... είναι έτοιμο σε 20 λεπτά σε ένα μπολ και χωρίς μίξερ.   



Το brownie είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά. Εύκολο, γρήγορο, λαχταριστά σοκολατένιο αλλά δυστυχώς παραφορτωμένο με άδειες θερμίδες και λιπαρά. Αυτή είναι και η μαγεία του θα μου πείτε και θα συμφωνήσω απόλυτα. Αλλά να που σου μπαίνουν κάτι ιδέες μερικές φορές και λες, για να δοκιμάσω να φτιάξω κάτι που να κρατάει τα βασικά του χαρακτηριστικά brownie αλλά να είναι χωρίς γλουτένη, αυγά και βούτυρο. Ένα vegan brownie δηλαδή. Όχι δεν έχω κάνει καμία αξιοσημείωτη στροφή στη διατροφή μας. Παραμένουμε παμφάγοι και την μπριζολίτσα μας δεν την αλλάζουμε με τίποτα. Καμιά φορά όμως είναι ωραίο να δοκιμάζεις καινούριες ιδέες και η αλήθεια είναι ότι η vegan διατροφή έχει μερικές από τις πιο ευφάνταστες υποκαταστάσεις υλικών, όπως για παράδειγμα η χρήση αλεσμένου λιναρόσπορου αντί για αυγά. 


Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και Ω-3 λιπαρά οξέα και ο φλοιός του περιέχει μια κολλώδη ουσία η οποία όταν έρθει σε επαφή με κάποιο υγρό γίνεται ένας πολύ ικανός γαλακτοματοποιητής που δίνει δομή και δένει τις ζύμες, όπως λειτουργεί λίγο-πολύ ένα αβγό. 

Η βασική αναλογία για 1 "αυγό λιναρόσπορου" είναι 1 προς 3 

1 κουταλιά της σούπας αλεσμένος λιναρόσπορος + 3 κουταλιές της σούπας νερό 

Εγώ προτιμώ να αγοράζω τους σπόρους ολόκληρους και όχι αλεσμένους, να τους φυλάω στην κατάψυξη και να αλέθω όσο χρειάζομαι κάθε φορά στον μύλο του καφέ. Ανακατεύω καλά και αφήνω να σταθεί για 15 λεπτά μέχρι να γίνει ένα παχύρευστο, κολλώδες υγρό.

Επειδή ο λιναρόσπορος έχει μια ιδιαίτερη whole grain γεύση και άρωμα σκέφτηκα ότι θα ταίριαζε υπέροχα με το αγαπημένο μου αλεύρι χωρίς γλουτένη. Το sorghum ή σόργο στα ελληνικά. Όπως εξηγώ εδώ το αλεύρι από σόργο είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά αλεύρια χωρίς γλουτένη στην Ευρώπη που όμως χρησιμοποιείται στην Ασία και στην Αφρική εδώ και αιώνες. Προέρχεται από ένα φυτό που μοιάζει περισσότερο με το γρασίδι που φυτρώνει στους αγρούς παρά για δημητριακό, τα σποράκια του οποίου αλέθονται πάντα ολόκληρα, δεν περιέχουν ίχνος γλουτένης και είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεϊνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Είναι το αγαπημένο μου αλεύρι γιατί έχει πλούσιο γήινο άρωμα και μέτριο βάρος. Συνδυασμένο με ένα αμυλούχο αλεύρι όπως το πατατάλευρο ή ριζάλευρο δίνει πολύ καλά αποτελέσματα στην παρασκευή γλυκών και αλμυρών. Το πρόβλημα βέβαια τώρα βρίσκεται στο ότι λόγω capital controls είναι λίγο δύσκολο να το βρούμε στην αγορά αλλά και να το παραγγείλουμε online από το εξωτερικό, οπότε αποφάσισα να κάνω τη συνταγή με ένα έτοιμο μείγμα αλευριού χωρίς γλουτένη που κυκλοφορεί ευρέως. 


Αφού τα είπαμε για τα αυγά και τα αλεύρια, ας μιλήσουμε τώρα για το frosting. Αχ αυτό το frosting! Δεν είναι βουτυρόκρεμα αλλά παγωμένο γάλα καρύδας με κακάο και stevia! Ανάλαφρο, εξωτικό, απλά τέλειο. Το απλώνεις πάνω στα brownie και μπορείς να τα πεις και cupcakes αφού έχουν που έχουν και το σχήμα. Το μυστικό εδώ είναι να είναι πολύ παγωμένο το γάλα καρύδας. 'Εχω πάντα στο ψυγείο ένα τενεκεδάκι να παγώνει γιατί ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να σου έρθει η όρεξη για λίγο guilt free frosting!


Αν πάλι δεν είστε fan της καρύδας μπορείτε να πασπαλίσετε τα brownies με καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και να βάλετε στην φωλίτσα τους μια μπάλα παγωτο. Και αν έχετε μικρά παιδάκια μπορείτε να βάλετε λίγη από τη ζύμη στην φόρμα σιλικόνης Easy Pop της Silikomart  και να φτιάξετε όμορφα μικρά κεκάκια για τα πάρτυ και το κολατσιό τους! 
    
  

Πριν σας δώσω τη συνταγή θέλω να σας θυμίσω ότι το Box of Stolen Socks είναι υποψήφιο στα Food Blog Awards που διοργανώνει το περιοδικό ΒΗΜΑGourmet #vimagourmet στις κατηγορίες Best Special Diet και Best Food Photography & Styling.

Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, μπορείτε να με ψηφίστε και στις δύο κατηγορίες πατώντας τα παρακάτω link και μετά το Like for Vote που θα δείτε κάτω από το προφίλ μου!
 Σας ευχαριστώ πολύ!
~~~~~~~~~~~~~~~
Σοκολατένια Brownie Cups Χωρίς Γλουτένη και Αυγά με Vegan Frosting Σοκολάτας
Για 9 brownie cups
Υλικά
  • 70 γρ σοκολάτα 70%κακάο
  • 50 γρ λάδι καρύδας
  • 2 κουταλιές αλεσμένο λιναρόσπορο
  • 6 κουταλιές κρύο νερό
  • 120 γρ αλεύρι χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις (κάθε αλεύρι είναι διαφορετικό σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποίησα αυτό)
  • 70 γρ ζάχαρη καρύδας
  • 30 γρ light brown sugar
  • 1 κουταλάκι βανίλιας
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι ξανθανικό κόμμι 
  • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • 30 γρ χυμό πορτοκαλιού
  • 3 κουταλιές σταγόνες σοκολάτας
  • Κοπανισμένοι ξηροί καρποί (φουντούκια, αμύγδαλα, πεκάν)
  • Για το Σοκολατένιο Frosting 
  • 1 τενεκεδάκι γάλα καρύδας το οποίο έχουμε βάλει στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες ή από βραδύς
  • 1/4 φλιτζανιού κακάο
  • 2 - 3 σταγόνες στέβια ή λίγη ζάχαρη καρύδας
Εκτέλεση
  1. Πρώτα φτιάχνουμε τα "αυγά λιναρόσπορου". Αλέθουμε το λιναρόσπορο στον μύλο του καφέ. Αναμειγνύουμε με το νερό και αφήνουμε να σταθεί και να "πήξει" για 15 λεπτά. 
  2. Λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί με το λάδι καρύδας σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά.
  3. Βάζουμε το αλεύρι, τα δύο είδη ζάχαρης, το αλάτι, το ξανθανικό κόμμι και τη σόδα σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε για να ενωθούν. Ρίχνουμε μέσα στο μπολ τα "αυγά λινορόσπορου", τη λιωμένη σοκολάτα, τη βανίλια και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια ζύμη που να κολλάει αλλά να μην είναι πολύ ρευστή. Ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε να πάνε παντού. 
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Λαδώνουμε καλά με λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο τις θήκες ενός ειδικού ταψιού για μάφινς και τις γεμίζουμε με τη ζύμη. Βάζουμε περίπου 1 κουταλιά σε κάθε θήκη και δημιουργούμε με το δάχτυλό μας ή ένα κουτάλι ένα βαθούλωμα στο κέντρο και πασπαλίζουμε με ξηρούς καρπούς. 
  5. Ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά και τσεκάρουμε με ένα μαχαίρι αν έχουν ψηθεί. Αν η μύτη του μαχαιριού βγαίνει καθαρή τότε είναι έτοιμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πριν τα βγάλουμε από τις φορμίτσες τους. 
  6. Όταν είμαστε έτοιμοι να τα σερβίρουμε φτιάχνουμε το frosting. 
  7. Παίρνουμε το γάλα καρύδας από το ψυγείο και προσέχουμε να μην το κουνήσουμε πολύ. Το αναποδογυρίζουμε και το ανοίγουμε με ανοιχτήρι. Το γάλα πρέπει να έχει πήξει αρκετά και να έχει ξεχωρίσει από το νερό.  Χύνουμε το νερό σε ένα μπολ και το κρατάμε για να το χρησιμοποιήσουμε στην μαγειρική μας (μπορούμε να βράσουμε ρύζι ή να το βάλουμε σε σάλτσες κάρυ). 
  8. Βάζουμε το πηγμένο γάλα σε ένα μπολ, ρίχνουμε το κακάο και τη στέβια ή τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα φουέ. Διακοσμούμε τα brownies έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι το frosting αυτό είναι αρκετά ευαίσθητο στη ζέστη και λιώνει στις υψηλές θερμοκρασίες. 
~~~~~~~~~~~~

This is it guys! The healthiest brownie I've ever made!

Totally worth the endless scrolling to get to the English version of the recipe!

I promise I am going to fix this soon. It was all planned and agreed upon, me moving this blog from Blogger to WordPress and having an English only version for all of you non-Greek speakers out there, but then our brilliant, brilliant politicians decided to play russian roulette with our futures, all hell broke loose and my plan, off course, was put on hold.

But I'm digressing and dangerously testing your patience. I can feel it!

So let's talk about these brownie cups, shall we?

They are - start counting now...
  • gluten free
  • egg free
  • lactose free
  • refined sugar free... and most importantly...
  • they are extra chocolatey and have the most luscious vegan chocolate frosting.
No, no, you haven't missed a major diet change as my dear friend Alice (check out her lovely blog here) was wondering when she saw a picture I posted on Instagram the other day. I am still one-hudred-per-cent carnivorous and I wouldn't change my medium-rare T-bone for anything else. But sometimes a girl needs to follow her need to experiment and do some creative ingredient substitutions. Vegan recipes are the epitome of creativity. I mean, who would have thought of the "flax egg" if there were no vegans on this planet? Flax seeds are really healthy and good for us. They are packed with fibre and Omega-3 fatty acids. I used to soak them overnight and add them to my breakfast oats for an energy boost. That was as far as I went until I saw a post sometime somewhere about the "flax egg".

The "flax egg" is made from ground flax seeds and water. There is a gummy substance in the seed coating that thickens up when it is soaked in water. The gelatinous texture of the "flax egg" resembles a lot that of the common egg and acts as a binding agent in our baked goods.

This is what you have to remember:
1 flax egg = 1 tablespoon ground flax seeds + 3 tablespoons water

I like to buy whole seeds (white or brown), store them in my freezer and ground only the amount I need every time in a coffee grinder. In this way they last longer and don't get oxidised.

   
Initially, I wanted to bake the brownie cups using sorghum flour. Its whole grain, nutty taste would have matched perfectly with that of the flax seeds. Sorghum is by far my favourite gluten free flour. It's not as heavy as other whole grain flours - buckwheat for example - and combined with potato or rice flours gives very good results when baking cakes and cookies. Unfortunately it is not the easiest thing to find in Athens at the moment so I opted for a ready made gluten free flour mix.

As for the frosting.... it is definitely the easiest AND the yummiest. Chilled coconut milk with cocooa and a few stevia drops. Light and airy, it is this brownie's perfect companion. And so that you know, I keep a can of coconut milk chilling in my fridge 'cause you never know when the frosting craving might hit you!

 
Before I leave you with the recipe I wanted to remind you that Box of Stolen Socks is nominated in Greece's first ever food blog awards organised by BHMAGourmet one of the country's leading cooking magazines. You don't have to live in Greece or speak Greek to vote for me so please click on the buttons below, scroll to the bottom of the page and click the Like for Vote icon. 
Do this for both categories and you will have my eternal gratitude!
 Thank you!
~~~~~~~~~~~~~~~
Vegan & Gluten Free Chocolate Brownie Cups with Vegan Chocolate Frosting
Makes 9 brownie cups
Ingredients
  • 70 gr dark chocolateγρ 70% cocoa solids
  • 50 gr coconut oil
  • 2 tablespoons ground flax seeds
  • 6 tablespoons cold water
  • 120 gr gluten free flour mix (flour mixes differ for this recipe I used this)
  • 70 gr coconut palm sugar
  • 30 gr light brown sugar
  • 1 teaspoon vanilla essence
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1/4 teaspoon xanthan gum 
  • 1 teaspoon baking soda
  • 30 gr orange juice
  • 3 tablespoons chocolate chips
  • Ground nuts (walnuts, almonds, pecans)
For the Chocolate Frosting
  • 1 can coconut milk chilled in the fridge for at least 5 hours or overnight
  • 1/4 cup cocoa powder
  • 2 - 3 stevia drops or coconut palm sugar 
Instructions
  1. Make the "flax eggs" first. Grind the flax seeds in a coffee or spice grinder. Mix with the water and let it rest for 15 minutes. It will thicken and look like a gelatinous muck but that's what we want! 
  2. Melt the chocolate with the coconut oil in a double boiler or in the microwave. Mix well to combine and let cool for 5 minutes. 
  3. In a large bowl put the flour, sugars, salt, xanthan gum, baking soda and mix them. Pour in melted chocolate, "flax eggs", vanilla essence and orange juice  and mix well until combined. The dough should be sticky but not very liquid. Mix in the chocolate drops.  
  4. Preheat oven to 170C/340F. Oil a muffin tin with coconut oil and spoon in the dough. A little more than one tablespoon per muffin pocket. Level the mixture with the back of the spoon and then make a small pit using your fingertips. Sprinkle with ground nuts.  
  5. Bake for 15 - 20 minutes. Check if ready using a knife. If the tip comes out clean remove from the oven. If not then bake for a few more minutes. Let them cool down completely before removing from the tin.  
  6. When ready make the frosting.  
  7. Take the coconut milk can from the fridge, turn it upside down and open it using a can opener. The milk should have solidified at the bottom of the can and separated from the water. Pour out the water but don't throw it away, use it to boil rice or use it in your sauces.  
  8. Put the solidified milk in a bowl with the cocoa and stevia or sugar and whisk. Decorate your brownie cups as you wish. You can pipe it or spoon it on them. Just keep in mind that this frosting is very temperature sensitive and it will melt if you handle it for a long time. You can always pop it in the fridge if it starts to melt. 
~~~~~~~~~~~~